Kitajska, Uncategorized

Kaj kupujejo Kitajci?

Po največjem kitajskem nakupovalnem prazniku sem zbrala nekaj najbolj zanimivih dejstev, ki jih je zaznamoval praznik samskih oziroma praznik dvojnih enajstic.

  • Pet najbolj prodajanih uvoženih izdelkov
    Na petem mestu med najbolj prodajanimi tujimi izdelki so bili obrazni serumi, na četrtem otroške plenice, na tretjem obrazne maske, na drugem mleko v prahu. Prvo mesto so zasedli izdelki, ki so povezani z zdravjem.
  • Najbolj unikaten (skoraj) kupec
    Na praznik samskih se je študent iz Pekinga najprej odpravil s prijatelji pit, ko pa se je vrnil domov, je v vinjenem stanju opravil še nekaj nenavadnih nakupov. Naslednje jutro je šel na Taobao preverit, kdaj lahko pričakuje svoje izdelke, a ga je v spletni košarici čakalo presenečenje. Poleg oblačil je namreč naročil še nekaj živali! Fant je sicer velik ljubitelj kosmatih in pernatih prijateljev in že skrbi za psa, kozo, ježa in mačko. Kljub temu pa je sam sebe presenetil, ko je ugotovil, da je po prepiti noči naročil še mini prašička, pava ter orjaškega močerada. Ko je ugotovil, da pri sebi nima prostora še za tri nove živalske prijatelje, je hitro prekinil naročila. Denar za pava in mini prašička je lahko dobil nazaj, nakupa orjaškega močerada pa ni mogel več reklamirati.
  • Najbolj seksističen slogan
    Privoščili so si ga pri spletnem velikanu JD-ju, ki se ves čas kosa z Alibabo. Tako zelo so si želeli privabiti več kupcev z boljšo ponudbo, da so se lotili svoje prodajne kampanije povsem brezobrazno. Kupce so želeli prepričati s posebnimi darilnimi paketi, na katere so nespametno napisali tole: ”Ali si brez šminke sploh kaj drugačna od moškega?” Okrog 1000 darilnih paketov so razposlali, 299000 pa so jih poslali na uničenje. Podjetje se je nato svojim kupcem že opravičilo.
  • Pet držav, ki so si razdelile več kot 40% delež nakupov
    Največ izdelkov je prodala Japonska, sledile so ZDA, nato Južna Koreja, Avstralija in Nemčija.
  • Najbolj nenavaden način varčevanja
    Neka mlada dama si je tri tedne pred 11.11. omislila precej delikaten način varčevanja. Želela si je nakupiti veliko stvari, zato se je odločila, da bo jedla samo instant rezance. Ukrep se ji ni splačal, saj je pristala v bolnišnici in je večino prihrankov tako zapravila za zdravljenje. Njena mama jo je okarala, hkrati pa ji je zabičala, da naj pije več vroče vode.  Mediji so poročali, da je bila obrazna maska edina stvar, ki jo je kupila na praznik samskih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *